Ester de Lau

Genetisch genealoog

Mijn naam is Ester. Socht is mijn bedrijf.

Ik ben geboren in 1972. Ik ben opgegroeid bij een vader en een moeder, die scheidden toen ik elf jaar oud was. Op mijn 28e, in 2001,  ontdekte ik dat mijn ouders hulp hadden gehad bij mijn conceptie. Mijn vader bleek niet mijn biologische vader, dat was een anonieme spermadonor. Mijn werkzame leven heb ik lang doorgebracht 'in de media'. Bij mediabureaus, Ster en NPO. Tot afgelopen jaar.

Sinds 2016 ben ik bestuurslid bij Stichting Donorkind en in 2017 startte ik samen met een aantal donorkindvriendinnen de Donor Detectives NL/BE. Ik zet me in voor het recht om je wortels te kennen.

In 2016 startte ik een actieve zoektocht naar mijn donorvader. In 2019 heb ik hem gevonden. Over mijn zoektocht kun je lezen op mijn blog.

Vanaf 2017 help ik anderen hun vader te vinden. Ik vond biologische vaders van donorkinderen, van mensen die in Nederland zijn afgestaan en geadopteerd en ook van mensen die het resultaat bleken van een 'slippertje'.

In 2023 heb ik afscheid genomen van het media- en communicatievak en nu ben ik professioneel aan de slag als genetisch genealoog, waarbij ik een combinatie gebruik van dna- en stamboomonderzoek. En natuurlijk mijn eigen ervaring als vaderzoeker en -vinder.

Naast het vinden van familie, richt ik me samen met Eefje Habets op het maken van donorkindpodcast De Kwak Kwaakt. Ook ben ik beschikbaar als spreker.

puzzelen 90%

ervaringsdeskundig 85%

doorzetter 110%

inventief 90%

Fotograaf: Mona van den Berg

ERVARING

Genetisch genealoog

Vanaf de oprichting van de Donor Detectives help ik anderen bij het vinden van familie. Ik heb inmiddels veel ervaring met het bouwen van stambomen, het vinden van kruispunten, het interpreteren van dna-matches, het puzzelen. Ook weet ik inmiddels hoe je contact zoekt met matches en (niet onbelangrijk) met je nieuw gevonden familie. Naast de praktische kant van het zoeken, weet ik dat zo'n zoektocht een spannende reis is. Ik kan je ondersteunen bij alles wat je daarin ontmoet.

Podcastmaker donorkindpodcast De Kwak Kwaakt

Samen met Eefje Habets maak ik donorkindpodcast De Kwak Kwaakt. In de podcast bespreken we alles wat met donorkind-zijn te maken heeft. Dat doen we samen en met gasten. Je vindt de podcast op alle grote podcastplatforms.

Bestuurslid Stichting Donor Detectives NL/BE

In 2017 startte ik samen met vijf andere Vlaamse en Nederlandse donorkinderen de stichting Donor Detectives NL/BE. Een spannende tijd van pionieren met genetische genealogie ging van start. Daarbij werden we altijd liefdevol ondersteund door Els Leijs, familiedetective. Zij zag al vroeg de mogelijkheden van genetische genealogie voor donorkinderen en hielp ons op weg. Met de stichting hebben we veel misstanden bij o.a. klinieken aan het licht gebracht. Zo vonden honderden broers en zussen elkaar in de internationale databanken, bleek geregeld dat zij toch geen volle broers en zussen zijn en soms werd ontdekt dat de dokter gedoneerd had. Een ontzettend spannende tijd die ten einde kwam toen we allemaal onze donorvaders gevonden hadden. Het werk van de Donor Detectives is in België overgenomen door de Donorkinderen VZW van Steph Raeymakers en in Nederland door Stichting Donorkind.

Bestuurslid Stichting Donorkind

Sinds 2016 ben ik betrokken bij Stichting Donorkind. Hier komen we op voor de rechten van donorkinderen. Ieder mens heeft immers het recht diens ouders te kennen en indien mogelijk bij hen op te groeien. Met donorconceptie worden vaak moedwillig biologische banden van het kind verbroken. Stichting Donorkind wordt volledig gerund door vrijwilligers en draait op een enkele gift. Alle bijdragen zijn welkom, word donateur!

Communicatie- en mediaprofessional

In 1996 ben ik begonnen bij mediabureau Kobalt. Daar heb ik me ontwikkeld tot mediastrateeg, ik adviseerde grote adverteerders hoe zij hun mediabudget het meest effectief konden inzetten. In 2000 ben ik overgestapt naar een ander bureau en zo heb ik tot 2023 in verschillende rollen bij mediabureaus, Ster en NPO gewerkt. Wil je meer weten? Check dan mijn LinkedIn!

HBO Small Business

In 1992 startte ik de opleiding Small Business in Haarlem. Een tijd van pionieren. De opleiding was nieuw, Haarlem was leuk! Alleen voelde ik me geen ondernemer, dus ik ging 'gewoon' in loondienst na afloop van de opleiding.

CONTACT

Wil je weten wat ik in jouw zoektocht voor jou kan betekenen? Stuur me dan via onderstaand formulier een bericht. Of bel me op 0640015993.