Veelgestelde vragen

Welke dna-test moet ik doen?

Op dit moment is het advies om te starten met Ancestry. De goedkoopste test is afdoende en een abonnement is niet nodig (!). De resultaten zijn gratis te uploaden naar de databanken van MyHeritage, FTDNA, LivingDNA en de onderzoeksdatabase Gedmatch. Dan mis je eigenlijk alleen nog 23andme. Die kun je nog aanvullend doen als je echt overal in wil staan! Voor de volledigheid: uploaden naar Ancestry en 23andme is niet mogelijk.

Als je donorkind bent, is de gratis dna-databank van Fiom nog een aanrader. Daar word je eventueel (als hij erin staat) met je donorvader gematcht. Als je donorvader erin staat is het ook mogelijk dat je daar aan broers en zussen gematcht wordt. De databank van Fiom is een ‘walled garden’, er is geen uitwisseling met andere databanken en de methode die ze gebruiken is ook fundamenteel anders dan die van de internationale dna-databanken. Van daaruit uploaden naar andere databanken kan dan ook niet.

Lees hier meer over DNA-tests.

Hoe lang duurt een zoektocht?

Goeie vraag. En meteen een hele lastige waar niet een heel eenduidig antwoord op te geven is. Het is mede afhankelijk van de kwaliteit van je matches. Ik heb meegemaakt dat het zes jaar duurde voor we een vader gevonden hadden, terwijl er een achternichtje in de databank stond. Alleen… die achternicht wist ook niet wie haar vader was, dus na zes jaar zoeken hadden we niet alleen ‘onze’ vader maar ook die van haar. Andere keren is het een dag werk. Alles daar tussenin is mogelijk.

Werk je ook op ‘no cure, no pay’ basis?

Nee, dat gaat helaas niet. Omdat zoektochten zich lastig laten voorspellen en de tijd vliegt als je eenmaal aan het stambomen bent… En sommige mensen zijn nou eenmaal heel lastig te vinden. Ik wil ook gewoon kwaliteit leveren en op een prettige manier samen met jou de reis maken die jouw zoektocht is. Vanuit mijn ervaringsdeskundigheid. Ik hoop dat jij daar ook de toegevoegde waarde van inziet.

Wat kost het om mijn onbekende voorouder te vinden?

Dat is helaas moeilijk vooraf te zeggen. Een en ander hangt onder andere af van de hoogte van je dna-matches en de tijd die je bereid bent in je zoektocht te steken. Je zou kunnen beginnen met het volgen van de workshop ‘Kickstart je zoektocht’. Dat kan met een werkende laptop en de uitslag van test bij een internationale dna-databank.

Is het voldoende als ik zelf test of moet ik iemand mee laten testen?

Als je op zoek bent naar broers en zussen, dan is het opnemen van je dna in een internationale dna-databank een vereiste. Wil je een onbekende (voor)ouder vinden, dan kan het handig zijn om iemand mee te testen. Als je een onbekende vader hebt, kun je bijvoorbeeld je moeder mee laten testen, of een halfbroer of -zus. Als je moeder overleden is, kun je misschien een broer of zus van haar vragen. En als dat niet kan, dan lossen we dat ook wel weer op.

Staat je vraag hier niet bij? Neem dan contact met me op.