Op zoek naar de anonieme donor (KID)

Door Ester
15 mrt 2024

Socht helpt volwassen donorkinderen in de zoektocht naar hun donorvader, de anonieme donor.  Vanaf eind jaren ’40 werd KID uitgevoerd in Nederland, kunstmatige inseminatie met donorsperma. Er zijn naar schatting tussen de 40.000 en 80.000 donorkinderen verwekt in de periode tot 2004. Tot dat moment was er geen wetgeving rondom donorconceptie. Artsen hadden ooit bedacht dat spermadonatie of zaaddonatie anoniem diende te geschieden. Ze adviseerden ouders die voor donorinseminatie of KID kwamen dan ook om hun kinderen hierover niet te informeren. Dat zou ingewikkelde vragen van de kinderen voorkomen. 

Veel ouders hielden inderdaad hun mond. Of houden nog steeds hun mond. En toch zijn er steeds meer volwassen donorkinderen die erachter komen dat ze donorkind zijn. Er zijn natuurlijk ouders die zich bedenken en zich nu realiseren dat het toch verstandig is om zelf je kind te informeren dat het deels een andere genetische herkomst heeft dan gedacht. Maar ook de laagdrempelige verkrijgbaarheid van DNA-tests (van bijvoorbeeld Ancestry of MyHeritage) zorgt voor verrassingen. Het kan immers zomaar zijn dat je er met zo’n test achterkomt dat je vader je vader niet is, omdat je hoge DNA-matches hebt met onbekenden. 

Waar vroeger de gedachte overheerste dat ‘nurture’ (opvoeding) belangrijker was voor de ontwikkeling dan ‘nature’, weten we nu dat er meer erfelijk is dan we dachten. En als je erachter komt dat je vader je vader niet is, dan word je toch vaak op enig moment nieuwsgierig naar die onbekende helft. Op wie lijk je nog meer, behalve op je moeder? Heb je die hamertenen/dat korte lontje/die mooie lange wimpers/… (vul maar in) van die onbekende man die zoveel jaar geleden besloot jouw ouders te assisteren bij het verwekken van een kind, zonder ze ooit ontmoet te hebben?

Ondanks dat de loyaliteit aan vader of ouders vaak groot is, is het niet gek om op zoek te willen naar die onbekende kant van jezelf. Het kan even duren, maar de ervaring leert dat de meeste volwassen donorkinderen op enig moment op zijn minst nieuwsgierig worden naar hun genetische herkomst en dan kun je besluiten om op zoek te gaan. En dan is het heel erg fijn dat er naast de Fiom KID-DNA databank nu ook de mogelijkheid is om zelf op zoek te gaan naar je donorvader met je eigen DNA en stamboomonderzoek. Een methode die zich inmiddels ruimschoots bewezen heeft en veel volwassen donorkinderen antwoord heeft verschaft op de grote vraag van wie zij afstammen.

Ben je donorkind en wil je op zoek naar je biologische vader? Ik bied verschillende mogelijkheden, variërend van een workshop ‘Kickstart je zoektocht’ tot het volledig uit handen nemen van jouw zoektocht naar je biologische vader. De methode die ik gebruik, genetische genealogie (een combinatie van DNA- en stamboomonderzoek), werkt en heeft zich inmiddels honderden keren bewezen. En de mannen die gevonden worden, staan in veruit de meeste gevallen open voor contact en jouw belangrijke vragen over bijvoorbeeld zijn karakter en gezondheid. 

Ben je verwekt met KID of donorconceptie en wil je op zoek naar je wortels? Neem dan contact met me op en we bespreken de mogelijkheden. 

Ben je voormalig spermadonor en wil je graag goed vindbaar zijn voor je nageslacht? Stuur me dan een bericht, ik help je graag op weg. Samen kunnen we donorkinderen of KID-kinderen de zoektocht besparen!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *